• Uw winkelmandje is momenteel leeg

Douwe Bob en ukulele?

Bij de opnames van "This world is are home" gebruikte Douwe in de mix een ukulele. Dit gaf de plaat een extra zomers gevoel met de sound van de ukulele. Omdat een ukulele heel makkelijk mee te nemen is zie je hier Douwe Bob ukulele in het radio programma van Gemiva. Lekker toegankelijk en meteen de juiste sfeer tijdens het interview. Douwe speelt hier op een Mahimahi ukulele ;)

De Ukulele Garden

Ukulele Community

Wil je de ukulele nog ontdekken, opzoek naar iemand die je daarbij kan helpen? Ik ben als Ukuleleman ook lid van de Ukulele Garden Community. In deze "ukelele tuin" zijn meer mensen aangesloten die je verder kunnen helpen met het ontdekken en leren bespelen van de ukulele. Klik op de foto hieronder

Ukulele Familie Festival

Naast Dutch Uke Day ukulelefestival is er ook een Familie ukulele festival. 1 juni 2024 dan is het zover, dan hebben we het eerste Uke Festival met artiesten als: Noanna, Joyce Martens (en Saskia), Gaby, Maaike Jager, Ukuleletrio the D'Ukes, diverse singer-songwriters en als speciale gast voor alle kinderen het fantastische familietheaterduo: “De Nuffe Tantes”.Het zal geen toeval zijn maar "De ukuleleman" is daar ook aanwezig.
Koop die dag leuke ukulele accesoires.Meer info: ukefestival.nlUkulele trio The D'Ukes

Ukulele trio The D’ukes brengen jazz muziek die ruim honderd jaar geleden (‘the roaring twenties’) waanzinnig populair was. Vaak Golden Era jazz genoemd. De ukulele kwam in die tijd ook op als een enorm populair instrument. Zoals dat nu tegenwoordig de gitaar is. Daarnaast ook nog op het repertoire country en bluegrass muziek. Het brengen van country en bluegrass muziek is pas goed op gang gekomen nadat het aanvankelijke ukulele duo werd uitgebreid met een bassist, die ook nog eens meezingt.

The D’ukes brengen hun muziek akoestisch. Indien nodig met een bescheiden versterking, zodat optreden in een wat grotere (en drukkere) gelegenheid ook goed te doen is. Van huiskamer tot kleine theaters, van festivals in Frankrijk, België, Engeland en natuurlijk Nederland, inmiddels hebben the D’ukes overal al wel eens gespeeld. En ze hebben er nog steeds enorm veel plezier in en blijven daarom doorgaan.

The D’ukes bestaan uit:

  • Menno van der Bruggen, bas en zang
  • Thako van den Heuvel, ukulele en zang
  • Andre Hendriks, ukulele en zang


The D’ukes zijn te vinden op instagram: @ukuleletrio_dukes


Peter Moss in Nederland - ukuleleplein

Nu de unieke kans om Ukulele virtuoos Peter Moss te ontmoeten in Nederland! Naast een klein optreden zal peter moss een workshop geven voor ukulelespelers.

Met Trots presenteer ik samen met "The Coconut Knackers" een mooie gezellige ukulele avond in een kleine theaterzaal.

Deze avond is gevuld met kleine optredens, Play Along en een 

Open mic show o.l.v. "The Coconut Knackers"

Van 20.00 - 20.45 uur Peter Moss concert.

Waar wanneer? 11 november theater t Rad in Elshout

Link naar toegangskaarten.


Ukestock ukulele festival Groningen

Peter Piet Vaillant en Paul D'Clog (bekend van o.a. GUS) zijn de organisator van het ukestock ukulele festival 2024 Groningen, Nederland, Ukestock staat altijd garant voor een fantastisch ukulele programma met ukulelespelers uit de Europese top. Namen zoals Peter Moss, Bad Mouse Orchestra en Calico's laten de veelzijdigheid van de ukulele zien. 3 dagen uke plezier voor €65 all-in koop je een armband, dus da`s een tent, caravan, camperplaats , maaltijden, en natuurlijk al onze workshops. inschrijven kan via mail ukestock-festival@hotmail.com

Ukelele trends!

Een opmerkelijke trend in ukeleleland is de opkomst van mangohout.
Het aanbod van mango ukeleles groeit enorm de laatste twee jaar. Wat is daar de reden van?

De mangoboom
Het mooie verhaal van de mangoboom, de boom die jarenlang lekkere mango’s heeft gegeven en waarvan het hout pas wordt gebruikt als de boom aan het eind van zijn leven is.
Mangobomen groeien in tropisch Azië, vooral in India maar ook op Hawaï. In onder andere Spanje staan ook mangobomen, maar op veel kleinere schaal.
Mangohout is een snel groeiend hard houtsoort. Opmerkelijk is ook dat de tekening van het hout soms zeer robuust is met donkere vlekken in het hout. De grijs/zwarte vlekken zijn dode stukken mangohout. De bomen hebben namelijk een lange levensduur, aangezien dat sommige exemplaren na 300 jaar nog vrucht dragen. Iedere mangoboom heeft daardoor dus een zeer unieke houttekening. Dat is terug te vinden in de ukelele. De koper heeft dus altijd een uniek exemplaar.

De vrucht
De vrucht komt oorspronkelijk uit India waar het een symbool van liefde en rijkdom is. In India gelooft men dat een mangoboom wensen kan vervullen!

Mango ‘curl’
Het allerbeste mangohout heeft een curl. In het hout zie je golvende tekeningen. Er zijn ook ukeleles die die curl hebben. Je ziet het bijvoorbeeld terug in The Rebel ukeleles met glanzende afwerking.
Mango reageert ook goed op low G, dit omdat mango geluid dus als zeer warm wordt ervaren.

De sound

Het geluid is te omschrijven als warm, lief en zeer verfijnd. Het geluid zit in de buurt van mahonie en ceder, dat zijn de houtsoorten die doorgaans een warm geluid geven. In de hoge tonen zit iets van het befaamde koa geluid.
Mangohout wordt gebruikt in sopraan- concert- tenor- en bariton-modellen.

Conclusie
Ik denk dat Mango niet een trend is maar een blijvertje. Belangrijkste eigenschap van een instrument blijft de klank en mango scoort daar hoog. Het is dus zeker de moeite waard om bij een upgrade ook eens naar mango modellen te kijken.

Ukuleleplein met ukelele magazine NL ook op ISSUU!

https://issuu.com/ukuleleplein

The Rebel Ukulele

Ukulele specialist van Nederland

Als je goed kijk naar het ukulele aanbod in Nederland dan is er nog veel werk te doen. Winkels hangen zonder enige kennis ukuleles in hun winkel, Er worden dus veel ukuleles aangeboden die niet echt goed klinken. Soms zijn het grote inkoop organisaties die de winkels bevoorraden met als doel geld verdienen. Ik ben opzoek gegaan naar juist merken die meer te bieden hebben en ook nog eens een indruk maken in de prijsklasse. Iets waar Andre Hendriks al ooit mee gestart was. Zomer 2021 haalde ik de eerste Rebel ukulele naar het plein, toen nog niet wetende dat dit misschien wel het beste is wat er te koop is in die prijsklasse. Nu zou ik het advies geven mocht je ooit de kans krijgen een Rebel aan te kunnen schaffen. Doen!

Benieuwd naar het huidige aanbod?

Zoek je een sopraan, een concert of een Tenor? De Rebel ukuleles komen van de andere kant van de aardbol dus ik ben altijd trots als ik enkele modellen in mijn ukuleleshop heb. Kijk via onderstaande link naar het huidige aanbod.

specs
  • Speciaal geselecteerd Mango
  • Volledig massieve klankkast
  • Enorm breed geluid
  • Gotoh Planetary Tuners

Ukulelenieuws! nieuw ukulele merk!

Kai ukulele bekijk het onderstaande filmpje om te zien waarom ik dit merk toegevoegd heb aan in mijn winkel.

Low G vs High G

Benieuwd hoe een APC concert traditional klink met low G set van Aquila?

Low-g adviseer ik meestal pas bij gevorderde spelers. Dat heeft dan met speelstijl te maken.

Nieuw in assortiment!

Deze maand zijn er 2 bijzondere uke's binnengekomen uit portugal. Een Tenor banjolele en een Bariton traditional.
2 buitenbeentjes maar zeker de moeite om eens te bekijken op mijn youtubekanaal.

https://www.youtube.com/channel/UC7qLLlTKdEuQrXhBZJGkmeA

Ukulelespecialist André Hendriks gaat met pensioen en maakt plaats voor een nieuwe ukulele-deskundige.

André Hendriks bouwde door de jaren heen een zeer goede naam op in Ukuleleland. In 2014 zag zijn webshop Ukuleleplein.nl het levenslicht, Andre ging altijd voor kwaliteit! Geen dozenschuiver dus. Iedere instrument word nagekeken voordat hij naar gelukkige eigenaar gaat. Nu André mag -en moet- gaan genieten van zijn pensioen vond hij het jammer de mooie naam en de geweldige webwinkel verloren te laten gaan en dus ging hij op zoek naar een goede en bekwame opvolger. En dat is gelukt!


André draagt het Ukuleleplein stokje over aan Menno van der Bruggen.
Menno van der Bruggen is de Ukuleleman die het stokje van André over gaat nemen

In 2016 leerde André via het prachtig mooi klinkend instrument Menno van der Bruggen kennen. Menno was toen al bloedfanatiek bezocht bijna meteen met André de plaatselijke basisschool om het virus verder te verspreiden. Later dat jaar organiseerde ze samen het internationaal ukulelefestival "Uketown" waar Menno de beginnersworkshop verzorgde. Via workshops leerde Menno al honderden mensen op de ukulele “fietsen” en denkt dit nog beter te kunnen doen via webshop en platform Ukuleleplein.nl. Het idee is dat op dezelfde voet te doen met nog meer beleving en het plein gaat hij aanvullen met alleen de mooiste kwalitatieve sopraantjes, concerten, tenoren, basjes en aanverwante artikelen. Ook gaat hij met zijn Ukulele-campertje het land door om iedereen aan de ukulele te krijgen! Aan kennis en ervaring geen gebrek. Afstellen van Ukuleles was voor Menno al een uit de hand gelopen hobby.

Daarnaast spreken de Ukuleleheren elkaar zeer regelmatig en spelen ze sinds kort ook in Ukuleletrio “the D’ukes”.

Natuurlijk heeft Menno nog meer wilde plannen die hij nog niet prijsgeeft! Mis daarom niets en volg natuurlijk Ukuleleplein op Facebook en Instagram.De favoriet van André !

Vanaf 2017 was André altijd zijn favoriet aan het aanprijzen. Het hommage model van martin S3.

Het enorme volume van het ultradunne bovenblad van de superlichte sopraan maakt bij iedereen indruk.

Bij de overdracht heb ik André verblijd met deze MahiMahi MS-M3 Martin hommage.


"Met fluorcarbon snaren speelt deze waanzinnige Mahimahi nog eens 4x beter" André

Menno van der Bruggen